Ragù bolońskie

Wysłany przez: Admin admin W: Przepisy włoskie W: środa, lipiec 10, 2019 Komentarzy: 0 Wyświetleń: 21

Ragù bolońskie jest specjalnością bolońską przygotowaną z mięsa mielonego. Używa się różnych rodzajów mięsa, w naszej wersji jest to głównie wołowina i tylko trochę wieprzowiny. Ważną rzeczą jest to, żeby wołowina nie była zbyt chuda.

Dla właściwego smaku i konsystencji, zasadnicze znaczenie ma długie gotowanie.

Ragù bolońskie jest zazwyczaj podawane ze świeżym tagliatelle z jajek.

INFORMACJE

6 porcji

ok 215 Kcal na porcję

średni stopień trudności

gotowe za 3 ½ godziny

może być przygotowany wcześniej

SKŁADNIKI

1 łodyga selera naciowego

1 mała marchewka

1 mała biała cebula

4 łyżki oliwy z oliwek

1 gałązka rozmarynu

400 g mielonej wołowiny

100 g mielonego mięsa wieprzowego

100 ml czerwonego wina

1 kg przecieru pomidorowego

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

50 ml pełnego mleka

PRZYGOTOWANIE

Umyć seler i marchewkę i obrać cebulę. Posiekaj wszystkie warzywa bardzo drobno.

Odpowiedni garnek do przygotowania ragù bolońskiego powinien być średniej wysokości, dość szeroki, ze stali i mieć grube i jednolite dno. Nie używaj naczyń nieprzywierających, ponieważ mięso musi brązowieć, aby nadać smaku potrawie.

Wlej olej i dodaj warzywa na patelnię.

Smaż na małym ogniu przez około dziesięć minut, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania dodaj szczyptę soli. Gotuj dalej pod przykryciem .

W międzyczasie umyj rozmaryn, obierz liście i drobno je posiekaj.

Kiedy warzywa się zarumienią, zwiększ temperaturę i dodaj mięso, mieszając.

Dodaj posiekany rozmaryn i dopraw mięso. Smaż aż odparuje cała woda, mieszając od czasu do czasu.

Dodaj czerwone wino i kontynuuj gotowanie na dużym ogniu, aż zostanie całkowicie odparowane, a mięso stanie się brązowe. Ta faza jest bardzo ważna, ponieważ powstają związki aromatyczne, które sprawiają, że sos jest wyśmienity. 

Po zakończeniu parowania dodaj przecier pomidorowy, kilka dużych szczypt soli, świeżo zmielony pieprz i wymieszaj.

Przykryj i poczekaj, aż znów się zagotuje.

Po zagotowaniu zmniejsz ogień.  

Ragù bolońskie gotuj przez 3 godziny z pokrywką. Od czasu do czasu pomieszaj.

Po wskazanym czasie spróbuj go i dopraw solą.

Dodaj mleko, dobrze wymieszaj i wyłącz. Mleko ma funkcję niwelowania kwasowości pomidora, ale jeśli ci się nie podoba, możesz go pominąć. 

SMACZNEGO!

Komentarze

Zostaw swój komentarz

Zadzwoń do nas:

+48 695 70 71 75

Newsletter

Wpisz swój email, aby się zapisać